Gyakori kérdések és válaszok

Az utazási díjakról és az esküvői ellátásról felmerülő kérdések
Magyarország szerte vállalok esküvői munkákat. Jellemzően Budapest 200 km-es sugarán belül vannak megrendeléseim, de ettől távolabb eső lagzira is szívesen elutazok. Külföldi esküvői felkérés esetén, a párral egyeztetett feltételek alapján, egyedi ajánlatot alakítunk ki.
Esküvői fotózások esetén Budapesten belül díjmentes a kiszállás. Budapesten kívül az utazási díj helyszíntől és távolságtól függően kerül megállapításra.
Magyarországon belüli esküvőn szállásra nincs szükségem, viszont a vacsora idejére a szolgáltatóknak elhelyezett asztalnál egy adag meleg étel biztosítását szeretném kérni.

Jegyes fotózás esetén Budapest XIII. kerülettől számított 10km-es körzeten belül díjmentes a kiszállás. Ettől távolabb eső helyszínek esetén, helyszíntől és távolságtól függően kerül megállapításra.

Igen, budapesti személyes találkozóra maximális nyitottsággal állok a jegyes párokhoz. Ha van igény a személyes kontaktra az esküvő előtt, de a budapesti találkozás nem megoldható, akkor valamilyen online videós beszélgetést szoktam javasolni.

Az esküvő napján minden rólatok szól és a Ti pillanataitokról. Ilyen típusú emberi szükségletek az esküvő menetrendjéhez igazodva, számotokra nem érzékelhetően, és a munkát nem befolyásolva végzem el a nap folyamán.

 

Hivatalos kérdések
Minden esküvői fotózást szerződésben rögzítünk, aminek az elfogadását rendszerint e-mail váltással igazolunk a másik fél felé. Ez leginkább Nektek megrendelőknek egy plusz biztosíték, hogy írásban is megerősítésre kerül az ajánlat, a feltételek és a vállalás is.
Az esküvői fotózások szerződésében szerepel egy foglaló összeg, amit a szerződés aláírását követően utalással rendeznek a párok. A megrendelő részéről történő lemondás esetén a foglaló összegének megtartására jogosulttá válik a szolgáltató. Ennek részleteit, és a vis major helyzetekkel kapcsolatos tudnivalókat maga az szerződés is tartalmazza.
A szerződés tartalmazza az esküvő pontos dátumát, és a rendelkezésre állás időtartamát is. Igyekszem rugalmasan állni minden hasonló helyzethez és amennyiben lehetőség van rá, mindenki számára kedvező módon eljárni. Ilyen esetben ez függ attól is, hogy mennyivel korábban kerül módosításra az időpont a szerződés megkötését követően.
Minden esetben a megrendelő dönt róla, hogy hozzájárul e az elkészült fotók publikálásához, ehhez írásos engedélyt kérek. Természetesen amennyiben úgy dönt a megrendelő, hogy nem járul hozzá, maximálisan tiszteletben tartom, ez semmiben nem befolyásolja a munkát.

A szerzői a jog a fotóst illeti meg, de a fotók a megrendelő tulajdonát képezik. Azok fotós általi publikálása minden esetben engedély alapján történhet meg.

Anyagiak kapcsán felmerülő kérdések

Négy típusú fotós csomag közül választhattok: az egészen kis esküvőktől kezdődően az egész napos készülődéstől, a menyecske táncig tartó két fotós csomagig terjedően. Ide kattintva eléritek az esküvői fotós csomag árakat.

Az árak mellett megtalálhatóak a plusz órák díjazása is, aminek összegét, feltételeiet az esküvői fotós szerződésben is rögzítjük.

Igen, a rendelkezésre állási idő a munka megkezdésétől a végéig számolandó, “üres időszakokat” is beleértve.
A szerződés aláírását követően kétoldalú megegyezés útján lehetséges a módosítás, de a lehetőségeimhez mérten a mindenki számára leginkább megfelelő megoldásra törekszem.
Készpénzzel vagy átutalással is, amelyik Nektek kényelmesebb

Az oldalon leadott érdeklődést követően vesszük fel egymással a kapcsolatot. Megismerve a pontos elképzeléseiteket, igényelt szolgáltatásokat, csomagot, helyszínt, stb. vázolom a saját munkamódszeremet és folyamatomat, valamint pontos árajánlatot adok Nektek. Ha elfogadjátok az ajánlatot, akkor kitöltött szerződést követően a foglaló összegének kifizetésével véglegesedik a foglalásotok.

A fotós munkát naptól függetlenül maximális minőségi elvárással végzem, emiatt nem teszek különbséget azonos csomagok esetén árazásban sem.
Egyéni igények esetén egyedi ajánlat kérhető. Azonban a csomag tartalomnak megfelelően az ott található árak adott szezonra vonatkozóan fixek.
A foglalással felmerülő kérdések
Szabad időpont függvényében tudok esküvői fotózásokat vállalni, ezért azt javaslom, hogy ha már lefixáltátok az esküvőtök dátumát, érdemes mielőbb elindítani a foglalást, hogy biztosan szabad legyen az időpontotok nálam is.

Az oldalon leadott érdeklődést követően vesszük fel egymással a kapcsolatot. Megismerve a pontos elképzeléseteket, igényelt szolgáltatásokat, csomagot, helyszínt, stb.vázolom a saját munkamódszerem és folyamatom, valamint pontos árajánlatot adok Nektek. Ha elfogadjátok az ajánlatot, kitöltött szerződést követően a foglaló összegének kifizetésével véglegesedik a foglalás.

Az esküvői részvétellel kapcsolatban felmerülő kérdések
Az esküvőtök napja számomra is ünnep, ennek megfelelően a munka elvégzéséhez szükséges kényelemmel, de az ünnepi eseménynek megfelelő öltözetben jelenek meg.
A szerződésben megállapított rendelkezésre állási idő végéig. Ettől természetesen akár az esküvő napján is el lehet térni, de ehhez mindkét fél (esküvői pár és fotós) kölcsönös megegyezése szükséges

Természetesen az esküvői fotók már-már kötelező eleme a nagy csoportkép ész kis létszámú csoportképek elkészítése. Ez praktikusan a szertartás után szokott megtörténni de teljes a rugalmasságom az ifjú pár igényei alapján.

Egy személyes fotós vállalkozást vezetek, Én leszek a fotósotok ha engem választotok. Bővebb bemutatkozást rólam ide kattintva értek el.

A Felszereléssel kapcsolatban felmerülő kérdések

A magabiztos tudás mellett fontos, hogy megfelelő minőségű felszerelése legyen a választott fotósnak. Jelenleg a legmodernebb MILC technológiájú Canon EOS R5 gépvázzal és nagy fényerejű zoom és fix objektívekkel dolgozok esküvőkön. Emellett tartalék vázként egy EOS R típus van mindig az esküvői felszerelésemben.

Igen, mindig van a felszerelésemben egy tartalék gép vészhelyzet esetére, nem csak esküvő hanem bármilyen fotózás alkalmával.
További kérdések a szolgáltatásokról

Személyesen nem, de ajánlott szolgáltatók között megtalálhattok videós szolgáltatót akivel sok közös munkánk volt, bátran ajánlom őket.

Alapesetben egy. Ha több fotósra lenne igényetek, a legnagyobb EXTRA csomag tartalmazza a kettő fotóst.
A veletek egyeztetett rendelkezésre állási idő kezdetén kezdődik, és a végén fejezem be a fotós munkát. A rendelkezésre állási időt szerződésben rögzítjük és ha ettől plusz órák irányába szeretnétek az esküvő napján eltérni az is lehetséges, de mindkét fél (esküvői pár és szolgáltató) kölcsönös megegyezése szükséges hozzá.

Egészen kis esküvőktől (2 óra rendelkezésre állással), a nagy egész napos esküvői csomag konstrukcióig tudtok választani, ide kattintva éritek el a csomag ajánlatokat és árakat.

Igen, abszolút! Tudok alkalmazkodni beltéri fényviszonyokhoz is. Jellemzően az esküvők lagzis részei inkább beltéren történnek, de akár a kreatív fotózás is lehet bent. Tanácsokkal szoktam segíteni a párokat, ha bizonytalanság van az egyes események (pl. kreatív fotózás) helyszínét illetően.
Alapvető instrukciókkal ellátlak Benneteket. A természetesség és a kettőtök közötti összhang megörökítése érdekében “túlpózoltatni” sem szeretnélek, viszont segítek nektek, hogy a legjobb eredménnyel készüljenek a kreatív fotók is 🙂
Természetesen, ha van olyan speciális igény amit szeretnétek, hogy része legyen a fotózásnak, szívesen veszem ha jelzitek előre.
Magyar mellett angol nyelven tudtok velem beszélni az esküvőn. Ha a kettő közül valamelyik megoldható felém, az esküvő és a násznép egymás közti nyelve nem jelenthet gondot 🙂
Természetesen, ez szerves része az esküvői fotózásoknak. Fontos, hogy a helyszín és a dekor megörökítésre kerüljön külön is.
A fotókkal kapcsolatos kérdések
Large RAW, hogy az utómuka során a lehető legtöbbet hozhassam ki a fotókból. A képátadásban szereplő fotók viszont már szerkesztett, nagy felbontású JPEG file-ok.
Mindig sikerül a csomagban foglalt darabszám feletti képátadást teljesítenem. Ilyenkor egyes képeket – amiket úgy ítélek meg, hogy jobban áll neki – fekete-fehér konverzióval látom el, de a fotók +95%-a színes kép átadás.
A kész fotók átadására az esküvőt követő 30 napon belül kerül sor, letölthető link formájában. De, hogy ne legyetek ennyi ideig esküvői fotók nélkül, a nagy napot követő 5 napon belül előre elküldök egy ~10 képből álló összeállítást.
Semmilyen vízjel nem szerepel az átadott esküvői képeken.
Digitálisan nagy méretű JPEG file formátumban, letölthető linkben küldöm.
A kiválasztott csomag tartalmazza a az átadott fotók számát, ettől eddig csak nagyobb szám irányába tértem el 🙂
Az átadott képek mind szerkesztett, kidolgozott, nagy méretű JPEG file formájában kerülnek hozzátok letöltési linken keresztül.
Jelenleg nem része a fotókönyv a profilomnak, de ez a közeli jövőben változhat 🙂
Az Eljegyzési Fotózással kapcsolatban felmerülő kérdések

Igen, a szabadtéri fotózás prémium csomag feltételeivel és árazásában.
A jegyes fotózás jó alkalom arra, hogy kipróbáljátok magatokat a kamera előtt és egymást is jobban megismerhessük.
Így az esküvőtök napján azon túl, hogy rendelkeztek már egy gyönyörű jegyes anyaggal, egymást is ismerősként tudjuk köszönteni és teljes komfort mellett tudjuk végigvinni a nagy napot 🙂

Eljegyzési fotózásoknál az elkészült nyers fotók küzül Ti választhatjátok ki (nyers fotók nézőképként kis mérettel, vízjellel tekinthetőek meg), hogy melyikek kerüljenek átadásra szerkesztett/retusált fotókként. Ilyen típusú fotózásnál a kiválasztást követő 3 hét a vállalási határ időm.

Érdemes minimum 1 hónappal az esküvő előtt megtartani, hogy ha kell akár szülőköszöntő ajándék váljon belőlük, vagy az esküvőtökön elhelyezett képek között már felhasználhatóak legyenek.
Személyes kedvenceim a naplementés fotózások. Ami szabadtéri fotózás, mindig ezt szoktam javasolni. Dátumtól függően javasolok ilyenkor időpontot, nap állására való tekintettel.
Igen, de nyári időszakban preferáltabb egy hétköznapi időpont a hétvégi esküvői programok miatt.

Jegyes fotózásokat a szabadtéri fotózás prémium csomag feltételeivel és árazásában szoktam vállalni. Ez a csomag 20 db átadott szerkesztett/retusált képet tartalmaz.

Ez függ a helyszíntől és a stílusotoktól. Minden alkalommal átbeszélem a párokkal az elképzelésüket és e szerint adok tanácsot, valamint teszek javaslatot a ruházatra vonatkozóan is.
Ez nem ritka, a legtöbb ember nem szokott hozzá az intenzív fényképezéshez. Az én feladatom, hogy együtt megteremtsük azt az atmoszférát, amivel egy felszabadult “have fun” programként éljétek meg a fotózást.
Stílussal és Minőséggel Kapcsolatban felmerülő Kérdések
Igen, ahány fotós annyiféle stílus. Választáskor a kiválasztott fotós fényképezési stílusa mellett fontos a minőségi munka és a határidők kezelése. Ezek a legtöbb esetben (persze itt is lehetnek kivételek) egyenes arányban mozognak az árazásukkal.
Large RAW, hogy az utómuka során a lehető legtöbbet hozhassam ki a fotókból. A képátadásban szereplő fotók viszont már szerkesztett, nagy felbontású JPEG file-ok.
Kérdések a garanciákról
Az átadott képek minden esetben szerkesztett, utómunkával ellátott fotók a weboldalamon található referencia anyag elvárásainak megfelelő minőségben. Fotós választásakor az ő szerkesztési stílusa, látásmódja mellett is leteszitek a voksotokat, utólag ettől eltérni én is nehezen tudnék 🙂
Egészen addig míg átadásra nem kerültek a fotós anyagok, két egymástól elkülönített helyen kerülnek tárolásra, az adatvesztés lehetőségének elkerülésének érdekében.